Små endringer fra forgjengerne, men nok til å begeistre. Hvilke seter er de beste i de ulike klassene?
Det er ingen hemmelighet at SAS er i gang med en storstilt modernisering av flåten sin. Solgt inn med lovnader om bærekraft og grønske har de nå fått levert sin første Airbus A350-900 fra fabrikken i Toulouse.
Det vil riktignok ta noe tid før hele langdistanseflåten er fornyet, men første offisielle flyvning skjer allerede 28. januar 2020 fra København til Chicago. Det var derfor med stor spenning jeg satte kursen mot SAS’ tekniske base på Gardermoen for en eksklusiv omvisning.
300 passasjerer og nye farver
Flyvemaskinen tar 300 personer fordelt på 40 i SAS Business, 32 i SAS Plus og 228 i SAS Go. Premiumkabinene har altså økt kapasiteten noe i forhold til forgjengerne. Dette er positivt med tanke på den kraftige etterspørselen etter mer komfort.
Fra utsiden var flyet kledd i de nye farvene offentliggjort tidligere i år. Mange har skrytt hemningsløst av dette, men jeg var mer lunken. Visst var det lekkert og minimalistisk, men ikke noe å hoppe i taket av. Det viktigste for min del var at de ikke tullet med blåfarven.
En sniktitt i cargo
Omvisningen startet med en rundtur rundt flyvemaskinen og en sniktitt inni cargo. Her fikk vi vite at de blant annet fraktet mye fisk og endog pandaer. En i omvisningsfølget dristet seg til å spørre om det var en trapp ned til cargo fra kabinen, men ble kontant avvist med forklaringen om at det kun var noe du så på film.
Vi fikk også en presentasjon av motorene til stor glede for ingeniørene i følget. Jeg var derimot mer interessert i å komme meg på innsiden. Det jeg dog merket meg på utsiden var kameraet på halen som ga deg oversikt over flykroppen fra skjermene på innsiden. Et artig leketøy.
Nyheter i SAS Go
Vi gikk inn bakdøren og startet den innendørs omvisningen i SAS Go. Her var det ikke veldig mye nytt å spore. Setene var så å si helt like med unntak av en forbedret tilbakelening som skulle være bedre for kroppen samt setekonfigurasjon på 3x3x3 fremfor 2x4x2. Det var også laget en passasje mellom midtgangene slik at det ble lettere å rusle seg en tur. For eksempel til den nye kiosken helt bakerst.
En annen forbedring var skjermene i seteryggen som var blitt større. Hele 11.6 tommer kunne du nå nyte filmene på. Det store minuset var dog at SAS ikke hadde tatt seg råd til å installere skikkelige stikkontakter dersom du ville benytte noe annet enn det innebyggede systemet. Det var kun USB-uttak i skjermen for å lade mindre elektroniske enheter.
De beste Go-setene var ved nødutgang på høyre side eller foran skillet til Plus-kabinen.
SAS Plus mer som økonomi?
Videre inn i SAS Plus var det heller ikke de store endringene. Setekonfigurasjonen var endret til 2x4x2 (likt gamle Go!) mot 2x3x2 tidligere. Det hadde selvsagt ikke gått på bekostning av plassen og komforten. Det var like romslig som før, men Go-følelsen var mer påtagende med så mange seter i bredden.
En annen nyhet i Plus var fotstøtten som nå var lik den vi kjente fra første seterad på de gamle maskinene for hele kabinen. Dermed ble det ikke fullt så attraktivt å velge setene på første rad lenger. Skjermene var økt til 13.3 tommer. I motsetning til i Go var stikkontakten her på plass som tidligere.
Plus-kabinen var i grunnen den største skuffelsen i mine øyne. Det var altfor likt økonomiklasse, og premiumfølelsen forsvant noe. Det at SAS ikke hadde tatt seg råd til å gi Plus egne toaletter og en enda tydeligere skillevegg til Go skuffet meg. Derimot var skillet mot Business gjort enda klarere. Og var det slik at også Plus-passasjerer måtte kjøpe snacks i kiosken helt bakerst? Det fikk jeg ikke noe tydelig svar på.
De beste Plus-setene var fortsatt på fremste rad med ekstra benplass og ingen fare for å få setet til passasjeren foran i fanget.
Små endringer i SAS Business
Videre inn i kronjuvelen SAS Business var det heller ikke gjort store endringer. Setene og konfigurasjonen var likt som før, men de hadde utvidet med en ekstra kabin bak toalettene. Business-logoen var fornyet og så mer eksklusiv ut, og midtgangen var noe bredere. Det var visstnok bedre sovekomfort (196 cm seng) og fotmassasje også. I tillegg hadde skjermstørrelsen økt til 18.5 tommer.
Den velkjente snackbaren var oppgradert med nye produkter og gjort større. Skikkelige cocktailglass var også å finne her i tillegg til nye, ferdigblandede drinker. Barfølelsen nærmet seg, men jeg savnet at de hadde tatt den helt ut.
De beste Business-setene var partallsseter ved vinduet. Disse hadde ikke bare lengre seng (over 2 meter!), men også mer privatliv.
Etter omvisningen i de tre klassene kom vi til rosinen i pølsen for de flyinteresserte, nemlig cockpit. Du fikk ikke lov til å gå inn, men kunne ta bilder. Her var det en rekke touchskjermer og åpnebart fornyet. Flott utsikt også.
Konklusjon
Selv om det ikke var revolusjonerende endringer for de reisende, var det gjort mange små forbedringer. Heldigvis hadde ikke SAS skviset inn ekstra seter, men prioritert komfort. Dette var som en iPhone-oppgradering fra rundt tall til S-modell. Jeg likte det, men var det egentlig nødvendig?