Sensasjonsjagende journalister vet å skape overskrifter som selger, men er det så enkelt som de fremstiller det?
Det er en kjensgjerning at jeg trives i fremre del av flyvemaskinen, og det går selvsagt ikke upåaktet hen. Spørsmål om hvordan jeg i huleste har råd til en slik ekstravagant livsstil dukker opp med jevne mellomrom. Da er det lett å gjøre som tabloidjournalistene og svare poeng.
For ikke lenge siden kunne Aftenposten slå stort opp at du kunne reise på business class for noen hundrelapper. Vel, tenkte jeg, og klikket meg inn for å lese. Visst er det mulig, men er egentlig mannen i gaten klar over hvor krevende det faktisk er?
Tid og penger
Jeg vil tro at de fleste som klikker seg inn på slike artikler er gjennomsnittlige reisende med et par weekendturer i året, kanskje en lengre tur i sommerferien og muligens et Trumf-kort i baklommen. Slikt blir det ikke mye poeng av. Med mindre du tar frem kalkulatoren og gjør grundig research før alle innkjøp og reiser.
Jeg skal ikke legge skjul på at jeg befinner meg i sistnevnte kategori. Jeg handler målrettet mot status i både flyselskaper og hotellkjeder. Intet kjøp er gjort uten baktanke. Å fly business class til noen hundrelapper koster rikelig med tid – og penger.
La meg ta et konkret eksempel.
Eksempel: New York
Si at du ønsker å fly til New York på business class. En slik billett i kroner koster med SAS mellom 20 000-30 000 tur/retur avhengig av tilgjengelighet. Da er det naturlig at hvermannsen begynner å se seg om etter alternativer for å nå drømmen. Kan poeng være nøkkelen?
For poeng koster den samme turen 100 000 (såfremt du klarer å finne ledige plasser). Det høres mye ut, og det er mye. Kanskje ikke like mye som kroner, men det koster å samle 100 000 poeng. Det er her kredittkort, Trumf-kort og andre fordelskort kommer inn i bildet.
For meg som høster alle mulige fordeler fra alle kort betaler jeg 60 000 poeng for samme tur. Denne fordelen oppnår jeg gjennom SAS MasterCard Premium som koster 1 495,- (halv pris for diamantmedlemmer) i året gitt at jeg i løpet av 12 måneder har samlet 200 000 poeng. Men det ser vi bort fra i eksempelet med hvermannsen.
Skyhøyt kredittkortforbruk
Hvis hvermannsen skal samle 100 000 poeng fra bunnen av, og er helt uten status i SAS og flyr lite, må det et forbruk på rundt 670 000 kroner i året på kredittkortet til (gitt at han får 15 poeng per hundrelapp) eller konvertering av 7 400 Trumf-kroner. Sett bort fra TrippelTrumf, ViaTrumf og kampanjer får du 1 % Trumf-kroner tilbake på dagligvarer. Det vil si at du må handle for 740 000 kr. Nokså urealistisk, ikke sant?
Kredittkort og fordelskort trekkes ofte frem poenggruver, men dersom ikke pengebingen og forbruket ditt ellers er stort, blir det som dråper i havet. Det skal dog nevnes at det finnes en rekke butikker som gir poeng også. La meg ta Sumo restauranter, som er det stedet med høyest poengopptjening per krone brukt.
Restauranter og butikker
Hos Sumo-kjeden får du hele 250 poeng per hundrelapp brukt. Det vil si at hvermannsen her kan spise for 40 000 kroner for å få råd til business class-turen til New York. Da begynner vi å snakke. Men det er fortsatt langt igjen til å kunne «fly business for noen hundrelapper». Jeg tror forøvrig hvermannsen ville holdt seg langt unna asiatisk etter disse 40 000 kronene.
Hva med å handle via ViaTrumf? Eksempelvis Hotels.com som gir 7 % tilbake på hotellbestillinger? Da må du bruke over 100 000 kroner på hotell for å få kloen i business class-turen til New York.
Og sånn kunne jeg fortsatt i evigheter. Poenget er at pengene skal sitte rimelig løst før poengene kommer flyvende. Det samme gjelder dersom du skal samle poeng ved, nettopp, å fly. De dyreste billettene gir mest poeng. Men det er fortsatt her det er enklest å tjene poeng. Flyr du lite skal du ha høyt forbruk for å samle nok.
Den harde virkelighet
Hemmeligheten er derimot kombinasjonen av status-, kreditt- og fordelskort i tillegg til bevisste innkjøp og mange flyreiser. Når hvert eneste valg du foretar deg er bevisst vil det monne i lengden. Men det er langt fra gratis. Bak tusenvis av poeng ligger ofte tusenvis av kroner brukt.
Konklusjonen blir derfor at det å fly business class for hundrelapper for hvermannsen rett og slett forblir en like stor drøm som å kjøpe turen til New York for kroner.