«Welcome, Mr. Berg. We have been expecting you».
Portierens imøtekommende åpningsfrase etterfulgt av en hjelpende hånd til å ta bagasjen er noe jeg til stadighet møter på mine reiser i utlandet. Som nordmann lar jeg meg forbause hver gang.
I Norge har vi kun én portier, og det er på ærverdige Hotel Continental i Oslo. Nå skal riktignok Britannia Hotel i Trondheim følge etter som den andre i rekken ved gjenåpningen i april neste år. Er verden i ferd med å innta lille Norge?
Den ettertraktede femte stjernen
Det er ingen hemmelighet at vi har et stykke å gå for å nå opp til de beste i klassen. Som luksusreiseblogger har jeg tatt meg selv i å fravelge Norge som destinasjon i jakten etter de spektakulære femstjernershotellene. Hvorfor?
Skrittet fra fire til fem stjerner hviler ene og alene på serviceleveransen. Det lille ekstra som ofte ikke forventes, men som forbauser idet det inntreffer. Akkurat som med poriteren som hilser meg velkommen uten at jeg har meldt min ankomst. Dette har jeg til gode å oppleve her hjemme. Selv ikke The Thief på Tjuvholmen i Oslo har greid å forbause meg.
Luksus på norsk
Det er trolig en kulturell årsak som ligger til grunn. Skandinavisk service er og blir noe annet enn den asiatiske. Liksom interiøret vårt er minimalistisk er servicen det samme. Gullforgylte kraner og bukking gjør seg ikke like godt sammen med Arne Jacobsens «Egget» og et uformelt «ska me sjå» når du blir søkt opp i systemet ved innsjekk. Men det har sin sjarm.
Selv om de internasjonale femstjernersvibbene uteblir, er det mulig å finne luksuriøse perler også her hjemme. De Historiske har en portefølje med hotellskatter. Jeg lot meg blant annet begeistre stort av Dalen Hotel i Telemark. Skandinavisk service, men med prangende arkitektur, rik historie og smakfull mat i elegante omgivelser.
Utnytt muligheten der du er
Det er ikke alle forunt å kunne velge hoteller fra øverste hylle, og ei heller er det nødvendig. Du kan få luksuriøse opplevelser også på de ordinære firestjernershotellene. Mitt tips er da enten å gå for de litt mindre boutiquevariantene eller være lojal og be om en oppgradering hos kjedehotellene.
Selv om servicen og fasilitetene skulle skorte, gjør det noe med opplevelsen å slappe av med roomservice i stuen på en suite fremfor å skvise seg ned i sengen på et værelse på størrelse med en fengselscelle. Bare det å få et værelse med litt bedre utsikt hjelper på. Det beste av alt er at det ikke nødvendigvis behøver å koste noe.
Knepene du må kunne
Vær lojal mot hotellet, book på deres egne nettsider og ta kontakt i forkant av oppholdet. Da er det utrolig hva du kan få såfremt det ikke er fullbooket. Mitt råd er i tillegg å reise utenfor høysesongen. Da er det ofte mindre press på de ansatte og de får mer tid til å yte god service. Dessuten står ofte suitene tomme.
Reiser du mye vil jeg anbefale å være lojal mot en kjede og opparbeide status her. Jeg er selv gullmedlem i Radisson Rewards og Platinum Elite i Marriott Rewards. Da kan det fort bli en vane med velkomstgaver og bekvemmelige oppgraderinger. I tillegg tjener du poeng som du kan løse inn i gratis overnattinger. Om det er direkte lønnsomt i det lange løp strides dog de lærde om.
De beste hotellopplevelsene får du uansett ved å være en bevisst kunde. Les anmeldelser på forhånd, søk priser hos flere aktører, gjør grundig research om hotellet og destinasjonen. Da stiller du forberedt. Vet du hva du vil ha, er sannsynligheten stor for at du også får det du vil ha med de rette knepene i bakhånd.
Dette innlegget sto først på trykk i Dagbladet 22. desember 2018.