Hva? Du mener vel SAS? Nei, for det føltes ikke som SAS i det hele tatt.
Du lar deg sikkert forbause like mye som meg over overskriften. JetTime leier jo bare ut flyene sine til SAS, og du skal jo forvente og oppleve den samme servicen som du ville fått i et ordinært SAS-fly med dem. Men den gang ei.
Reisefølget og jeg satte kursen mot flyplassen i høvelig tid ettersom det var første gang vi besøkte Helsinki i nyere tid, og ønsket å ha en margin dersom noe skulle skjære seg. Dessuten var jeg nysgjerrig på loungen.
Feil terminal og ubetjente skranker
Vel fremme havnet vi på feil terminal og måtte spasere igjennom den lange korridoren som forenet dem. Det gikk i og for seg fint. SAS flyr til informasjon fra terminal 2. Innsjekken her var også meget synlig. Det var selvsagt delt mellom Business/Plus/Gold og den ordinære, men med ingen folk i kø gikk alt fra samme.
Det underlige var at ingen skranker var betjente. Dermed måtte vi benytte oss av automaten. Det er år og dag siden sist jeg brukte automat, da jeg foretrekker at SAS klistrer på den oransje priority-lappen. Dette måtte utgå denne gangen.
En lounge fra fortiden
Nuvel. Det gikk fint og vi ruslet videre mot sikkerhetskontrollen. I kontrast til Skandinavia forøvrig hadde SAS ikke sin egen fast track her, men vi benyttet fellesfasttracken. Denne fungerte som smurt og vi var igjennom på et blunk.
Like innenfor sikkerhetskontrollen var også loungen. Til tross for den kronglete starten var nå alt overraskende enkelt og behagelig. Loungen var derimot ikke all verden å skryte av. Det var som en reise tilbake i tid.
Les hele anmeldelsen av SAS Lounge Helsinki her!
Splittelse og fullt fly
Idet «go to gate» lyste opp ved siden av Oslo på tavlen var det bare å haste avgårde til gate. Vi skulle jo komme først ombord selv om vi ikke reiste i Plus. Det var nokså trengende tendenser og alt tydet på at flyet var fullt. Jeg hadde endog fått tildelt nytt sete og var splittet fra reisefølget. Dette lovet ikke godt.
Et godt tips er aldri å velge raden like bak Plus. Sannsynligheten for å bli flyttet ved fullt fly er enorm. Jeg hadde dog fått vindussete, men måtte vinke adjø til reisefølget. Setekonfigurasjonen var forøvrig 3×3.
Følelse av chartertur
I kontrast fra turen i SAS Go med JetTime mot Helsinki var alt nå virkelig gjennomført JetTime. Alt av SAS var fullstendig borte. Interiøret var grått og oransje. Informasjonsbrosjyrene i setelommen var fra JetTime. Jeg følte jeg skulle på chartertur.
Det virket som at SAS hadde leiet inn et fly i siste liten, for det var ikke bare omgivelsene som var annerledes, servicen ombord skulle vise seg å være helt ny også. Her kunne du bare glemme å velge fra den velkjente cafémenyen. JetTime kjørte sitt helt eget løp.
Snacks og vann
Oppe i luften gikk purseren på anlegget og informerte om serveringen ombord. Plus skulle få en sandwich med valgfri drikke til mens vi i Go skulle få noe snacks og vann, juice eller kaffe/te. Du store alpakka. Her var jo servicetilbudet faktisk oppgradert sammenlignet med SAS.
Ulempen var dog at jeg som diamantmedlem ikke fikk velge fritt fra trallen, for trallen hadde ikke noe annet enn vann, juice og kaffe/te. Til gjengjeld fikk alle en pose med pretzels. Reisefølget var særs skuffet over dette ettersom vinen uteble.
Jeg knasket på pretzelene og slukket tørsten med vann mens jeg funderte på om jeg hadde krav på kompensasjon fra SAS. Dette var jo ikke det servicetilbudet jeg var blitt forespeilet. Akk, ja. Forandring fryder om ikke annet.
Vel nede på bakken besluttet reisefølget og jeg at vi måtte ta en tur innom gullstuen for påfyll. Vi måtte ha noe å fordøye opplevelsen med. Jeg følte nemlig mer jeg hadde fløyet en chartervariant av Lufthansa enn SAS.
Konklusjon
Alt i alt en nokså annerledes opplevelse. JetTime leverte en serviceopplevelse i tråd med Lufthansa-selskapene i økonomiklasse, mot at jeg måtte gi slipp på diamantfordelen min om fri drikke. Litt forandring var dog ikke meg imot.
Min stjernevurdering: 4 av 6.
PS! Sjekk hva det koster å fly JetTime her!